Öncellikle diş beyazlatma nedir ve nasıl yapılır, kısaca bir göz atalım.
Halk arasında diş taşı temizliği ile beyazlatma işlemi sıklıkla karıştırılmaktadır. Fakat diş beyazlatma işlemi, diş taşı temizliğinden tamamen farklı bir işlemdir. Bu iki işlemin karıştırılma sebebi olarak ise uzmanlık alanı olmayan kişilerin uygulama noktasında olmalarını gösterebiliriz.
Diş beyazlatma adı altında bleaching olarak tanımladığımız işlem için hidrojen peroksit denilen bir kimyasal kullanılmaktadır. Ağız ve diş sağlığı kliniklerinde özel kitler halinde bulundurulan bu kimyasal, yumuşak doku olan diş eti ve çevresine teması halinde zarar verebildiği için özel bir malzeme ile diş eti ve çevre dokular kapatılmaktadır. Bu işlem oldukça fazla dikkat ve titizlik gerektiren bir çalışma neticesinde ancak kaliteli bir sonuç verecektir. Tam anlamıyla yalıtım sağlandıktan sonra sadece dişin kendisi açıkta kalmaktadır. Açıkta kalan diş dokusuna hidrojen peroksit uygulandıktan sonra, işlem kimyasal mavi ışık ile aktive edilir. Minimum 30 dakika ile maksimum 55 dakika arasında dişlere uygulanan bleaching işlemi sonucunda dişin rengi en az bir ton açılmaktadır. İstenilen ölçüde beyazlık tonuna ulaşılamaz ise aynı şekilde işlem tekrarlanabilmektedir.
Gelelim sorumuzun cevabına..
Eğer sizde doğuştan bir lekelenme ya da herhangi bir diş anomalisi mevcut ise diş renginiz beyazlamayacaktır. Ayrıca yaşanılan bölgeye bağlı olan suların içerisindeki flor diş yapısına katıldığı için, dişlerdeki lekeler yüzeysel olmaktan çıkıp yapısal bir hale dönüşebilmektedir. Bu nedenle de dişte istenilen ölçüde beyazlama sağlamak zor olabilir. Başka bir etken olarak da ülkemizde hatalı antibiyotik kullanımı sonucu meydana gelen diş lekelerini örnek verebiliriz. Geçmiş dönemlerde tetrasiklin denen bir antibiyotik dişlerde mor renk benzeri lekelenmeye neden olabilmekteydi. Bu lekelenmeler de beyazlık seviyesine ulaşamayacak kadar diş yapısına etki eder.
Bizler ebeveynler olarak çocuklarımıza yeterli ilgi ve alakayı göstermediğimizden, çok çabuk hastalanabiliyorlar. Özellikle bu dönemde onlara verilen ilaçlar, geçirilen yüksek ateş dişte yapısal bozukluklara neden olabiliyor. Eğer bu yapısal bozukluklar daimi dişlere de sirayet ederse, bu dişlerde oluşan lekelenmeler de bahsettiğimiz yöntem ile giderilemez. Ayrıca hatalı diş fırçalamasının neden olduğu kök yüzeyinin açığa çıkması gibi durumlar; ya da dişin dentin olarak adlandırdığımız öz rengi sarı renk olan derin tabakasını da bu işlemden hariç tutulacaktır. Dolayısıyla bu noktalarda beyazlama reaksiyonu gösteremeyecektir. Bundan sonraki yazımızın konusu, bu uygulamanın avantaj ve dezavantajları ile ilgili olacaktır.